Wat is VPN?

 

Wat is VPN

Om antwoord op de vraag, wat is VPN, te kunnen geven maak ik graag gebruik van wat eenvoudige praktijk voorbeelden/situaties. Stel je een bedrijf voor dat flink groeiende is en binnenkort een tweede vestiging gaat openen, of een bedrijf wat gaat werken volgens het principe van “het nieuwe werken” dan kan een VPN (Virtual Private Network) oplossing hier zeker uitkomt voor bieden. Een VPN oplossing zorgt er namelijk voor dat je bijvoorbeeld in het geval van “het nieuwe werken” via je eigen internet verbinding thuis een beveiligde verbinding kunt opzetten met het bedrijf. Het is dan net alsof je gewoon op kantoor zit. De laptop thuis heeft dan dezelfde mogelijkheden als wanneer je met je laptop op kantoor aan het werk bent.

Er bestaan twee soorten VPN oplossingen:

  • Remote access
  • Site-to-site

Remote access VPN

Remote access VPN

Gebruikers zetten via een bestaande internet verbinding een beveiligde verbinding op met kantoor. De gebruiker is in dit geval de client en op kantoor hebben ze ergens een VPN server/router ingericht waar de clients verbinding mee kunnen maken. Client apparaten kunnen desktops, laptops, tablets maar ook smartphones zijn. Alles is hiermee mogelijk. De enige voorwaarde is een internet verbinding en een stukje software.

De remote access VPN functionaliteit is tegenwoordig in bijna elke huis-tuin-en-keuken router aanwezig en is relatief eenvoudig op-te-zetten.

Site-to-Site VPN

Site-to-site VPN

Met een site-to-site VPN oplossing maak je het mogelijk om fysiek 2 verschillende locaties met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan het eerder genoemde voorbeeld van een bedrijf wat eraan denkt om een nieuwe vestiging te openen, maar wel van alle bestaande infrastructuur en diensten gebruik wil maken als de oude locatie. De enige voorwaarde is dan er op beide locaties een VPN router aanwezig moet zijn die site-to-site VPN ondersteund.

De site-to-site VPN functionaliteit is eigenlijk nooit beschikbaar in de huis-tuin-en-keuken routers. Ikzelf ben al jaren een fan van draytek routers. Na mijn weten bevatten zelfs de goedkopere modellen van draytek deze functionaliteit ook al.

About Jean-Pierre Broeders

Jean-Pierre Broeders is sinds 2000 werkzaam als software engineer. Sinds 2006 heeft hij een eigen bedrijf genaamd FreelyIT waar hij als freelancer opdrachten uitvoert in de rol van senior .NET developer, consultant en integratie specialist.

One comment

  1. Goed artikel. Nog wat meer achtergrond informatie over VPN en veiligheid via: http://www.vpngids.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.