Wat is Internet of Things (IoT) en Internet of Everything (IoE)?

Internet of Things
In deze moderne tijd van WiFi en 4G worden steeds meer onderdelen van ons dagelijks leven 
hieraan gekoppeld. Dit fenomeen wordt Internet of Things genoemd.

Internet of Things

Kleine sensoren die automatisch een berichtje sturen naar uw telefoon wanneer een deur open blijft staan, of uw telefoon die op basis van uw locatie suggesties doet voor de snelste route naar huis. Dit zijn allemaal dingen die onder het Internet of Things geplaatst kunnen worden. Eigenlijk zijn het allemaal kleine dingen die zorgen dat ons leven net even wat makkelijker wordt.

Op grotere schaal kunnen overheden ook gebruik maken van de voordelen. Lantaarnpalen die zelf aangeven wanneer ze defect zijn of betere verkeersanalyses door het samenvoegen van allerlei locatie informatie van auto’s.

Kosten besparen

Het bedrijfsleven kan flink profiteren van de mogelijkheden van Internet of Things. Het optimaliseren van processen kan eindeloos doorgaan. Sensoren die automatisch waarschuwen dat deuren niet gesloten zijn, zorgen ervoor dat er kan worden bespaard op personeel en menselijke fouten tot een minimum beperkt worden.

Ook voorraadbeheer is nog verder te automatiseren. Bijvoorbeeld door elk kledingstuk te voorzien van een informatiechip. In die chip kan dan geregistreerd worden welke route het artikel van de fabriek tot de winkel heeft afgelegd. Klanten zouden de chip met NFC in de winkel kunnen uitlezen en precies zien of het kledingstuk is gemaakt in een fabriek met goede arbeidsomstandigheden en waarvan het is gemaakt.

Integreren veilige cloud systemen

Het bezwaar van veel mensen is de privacy. Wat veel consumenten en bedrijven niet realiseren is dat er al gigantisch veel informatie wordt opgeslagen. In klantregistratiesystemen, maar ook door zoekmachines als Google of andere internetbedrijven. Deze datacenters zijn enorm goed beveiligd. Als bijvoorbeeld Google gehackt zou worden, zou dat een enorme klap zijn voor de zoekmachinegigant. Daarom hebben grote bedrijven hun systemen in eigen beheer of veilig bij een zakelijke cloud aanbieder.

Internet of Everything

Zoals de term al doet vermoeden is Internet of Everything een stuk uitgebreider dan alleen maar de “things”. Het is een term die door Cisco in het leven is geroepen om het breder te maken. Things, people, process en data zijn de vier elementen die samen het Internet of Everything vormen. 

People

Dit wordt gezien als het onderdeel dat de informatie creeert. Dit kan door middel van sociale netwerken en ook bewegingen die door sensoren worden opgevangen zoals GPS en ook hartslagmeters bij sporters.

Things

De sensors en apparaten die de informatie opvangen en opslaan. Ook de automatische uitvoering van bepaalde acties op basis van die informatie is een onderdeel van de ‘dingen’.

Data

De informatie is cruciaal. Zonder de informatie kunnen er geen logische beslissingen worden genomen door robots en computers. Routeplanners zou bijvoorbeeld geen zinnige adviezen kunnen geven over de te kiezen route wanneer het systeem niet voorzien is van de juiste informatie.

Processes

Dit zijn de algoritmes die de verzamelde informatie verwerken tot nuttige analyses. Rekenprogramma’s en computers die, op basis van je locatie bepaalde advertenties voorschotelen of de snelste route naar huis berekenen op basis van de verkeersdrukte.

Investeringen

Alle grote techbedrijven, zoals Cisco en Intel zetten groot in op Internet of Things. Investeringen zorgen ervoor dat de ontwikkelingen in een stroomverstelling komen. De verwachting is dat voor 2020 zo’n 50 miljard apparaten verbonden zijn met het internet terwijl dat op dit moment maar bij 9 miljard apparaten het geval is. Al die apparaten zijn bijvoorbeeld telefoons, auto’s, straatmeubilair en nog meer dingen waarvan we op dit moment niet begrijpen waarom dat verbonden zou moeten zijn. Internet of Things gaat verregaande gevolgen hebben voor ons dagelijks leven. 

Dit gastblog is geschreven door Floris Stokkers namens Sales-Channel.nl

About Jean-Pierre Broeders

Jean-Pierre Broeders is sinds 2000 werkzaam als software engineer. Sinds 2006 heeft hij een eigen bedrijf genaamd FreelyIT waar hij als freelancer opdrachten uitvoert in de rol van senior .NET developer, consultant en integratie specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.