Wat betekent de nieuwe trend “werken in de cloud”

Wat betekent de nieuwe trend “werken in de cloud”

Tegenwoordig is er veel te doen met de term “werken in de wolken” maar wat is het nu eigenlijk? Werken in de cloud biedt u als internetgebruiker nog meer interessante mogelijkheden om op een gemakkelijke en snelle manier nog meer uit het internet te halen wanneer u wilt en uiteraard met welk toestel, computer of tablet u dat maar wilt. Om in de wolken te werken maakt het niet uit waarmee u werkt want u kan ongeacht het apparaat dat u op dat moment gebruikt, gebruik maken van “in de cloud werken”. Om te beginnen met de term duidelijk te maken is het eigenlijk niet meer dan met een dienst werken en met software die overal ter wereld beschikbaar is. Of u nu in New-York werkt met de laptop of in Curaçao met een tablet, het maakt allemaal niet uit. Met een handige klik kunt u dan ook overal ter wereld aan uw documenten werken met de apparatuur die u op dat moment ter beschikking heeft. Zelfs al ligt u op het strand! De enige voorwaarde is dat je internet tot je beschikking hebt.

Een eigen webomgeving maken

Met werken in de cloud, werkt u met software die altijd en overal beschikbaar is van over de hele wereld. U creëert een eigen webomgeving waar u bestanden kan bewaren die u op elk moment van de dag kan raadplegen wanneer het u het beste uitkomt. Het voordeel dat u heeft als u werkt in de cloud is dat u nooit meer hoeft te zoeken naar uw usb-stick want die heeft u niet meer nodig als u werkt in de cloud. Het volstaat om in te loggen in een programma waarin u alle bestanden heeft geüpload. U verzend alle documenten vanuit uw computer naar de digitale omgeving en u pakt deze als u ze opnieuw nodig heeft. Het enige wat u uiteraard hiervoor nodig hebt, dat is toegang tot het internet.

Verschillende “in de cloud” programma’s

Om een webomgeving te kunnen maken kan u rekenen op verschillende toegangen die het u mogelijk maken een digitale omgeving te maken. Een van deze is de bekende “google drive”. Vroeger heette het programma Google Docs en met Google Drive kan u gratis kantoorsoftware verzamelen waarmee u in één muisklik aan tekstdocumenten kunt werken. Niet alleen aan tekstdocumenten maar ook spreadsheets, tekeningen en presentaties. Google Drive maakt het u mogelijk om documenten op te slaan tot 5 GB. Iedereen die een google account heeft, kan Google Drive gebruiken.

WeTransfer

WeTransfer maakt het u mogelijk om een digitaal verstuuromgeving te maken. Deze service is bovendien helemaal gratis en blinkt uit in de wereld. De werking is heel eenvoudig: u uploadt een bestand op de website en u schrijft er uw eigen e-mailadres met dat van de ontvanger. U drukt op verzenden en de ontvanger krijgt onmiddellijk het bestand in mijn mailbox. U kan tot maximaal 2 GB aan bestanden opsturen.

SkyDrive

Microsoft SkyDrive is een online dienst die dient om al uw bestanden en documenten online te plaatsen. SkyDrive maakt het u mogelijk om bestanden online te plaatsen tot maar liefst 7 GB! Deze dienst is geheel gratis maar als u een klein bedrag betaalt dan hebt u de mogelijkheid om zelfs meer GB te verkrijgen. U installeert het programma op uw laptop of tablet en als u bent ingelogd dan kan u gewoon verder typen.

Mega

Als u dacht dat 7 GB al veel is dan heeft u het mis want met Mega kan u gaan tot maar liefst 50 GB. Hiermee kan u de ruimte vullen met documenten, muziek en software. U uploadt documenten en als u er tijd voor heeft, kan u er zonder meer aan werken. Dit programma werkt het beste in Google Chrome en wordt veelal gebruikt bij managers maar ook door mensen die minder zakelijk hoeven bezig te zijn met het internet.

Dropbox

Dropbox zorgt ervoor dat een gedeelde map op je computer hem continue bijwerkt. De documenten die je in de gedeelde map hebt staan, staan ook automatisch op het internet. Stel dat u in de trein zit of in de bus en u tikt een document in Dropbox dan slaat hij dat op, op het internet en later ook in uw gedeelde map in de computer op uw werk.

Presenteren met het programma Prezi

Powerpoint Office is het enige programma om een degelijke en goede presentatie te maken maar tegenwoordig dankzij werken “in de cloud” kan u met behulp van Prezi de allermooiste presentaties maken waarmee u voor altijd wil presenteren. U kan inloggen in Prezi met een facebook account. De bedoeling is dat u online een eigen presentatie kan maken waarmee u meer kan uithalen dan Microsoft. U kan alle wegen bewandelen om een mooie fotopresentatie te maken maar ook een professionele presentatie voor bedrijven. Prezi wordt tegenwoordig veelal gebruikt in universiteiten. Docenten en studenten verzamelen foto’s in en maken zo een mooie presentatie die dient als herinnering van hun schooljaren. Prezi gebruiken kost niets en het resultaat is veelal mooier en professionelere dan Microsoft.

About Jean-Pierre Broeders

Jean-Pierre Broeders is sinds 2000 werkzaam als software engineer. Sinds 2006 heeft hij een eigen bedrijf genaamd FreelyIT waar hij als freelancer opdrachten uitvoert in de rol van senior .NET developer, consultant en integratie specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.