Storage in de cloud

Cloud storage
Tegenwoordig is het gebruik van cloud-technologie razendsnel in opkomst. Dit is, kort gezegd, een manier om bestanden en programma’s in de cloud te zetten. Computers kunnen toegang krijgen tot deze cloud om zo de bestanden en programma’s die er op staan te kunnen gebruiken. Het opslaan van data in de cloud kent een groot aantal voordelen. Hieronder worden er een aantal toegelicht, samen met een verzameling aan opties voor gratis dataopslag via de cloud.

Allereerst is het natuurlijk een groot voordeel dat de data die opgeslagen is in de cloud overal gemakkelijk opgevraagd kan worden. Iedere computer die met het internet verbonden is kan in principe bij de data. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijk om op iedere computer gemakkelijk verder te kunnen met het werk. Of een groep mensen die samen aan een opdracht werken kunnen gemakkelijk belangrijke bestanden uitwisselen.

Daarnaast bespaart het natuurlijk opslagruimte op de computer. Het is mogelijk om via cloud-services vele (honderden) Gigabytes te besparen. Wanneer de cloud niet gebruikt wordt om bestanden snel tussen computers uit te wisselen kan de ruimte gebruikt worden om grote bestanden op te zetten zodat er veel hardeschijf-ruimte vrijkomt. Voor bedrijven kan dit ook handig zijn. Vaak hebben zij zelf verschillende apparatuur waar databases en dergelijke op zijn geslagen. Dit zou dus potentieel ook via de cloud kunnen om zo ruimte (en geld) binnen het bedrijf te besparen.

Een belangrijk voordeel van opslag in de cloud is dat het erg makkelijk te gebruiken is. Meestal hoeft er niet eens extra software voor geïnstalleerd te worden. Daarnaast hebben de cloud-services vaak zelf al oplossingen voor back-up en herstel van data. Op de computer zelf werkt de cloud in sommige gevallen hetzelfde als een normale map op de computer, alleen kan elke computer met internet nu toegang krijgen tot deze map. Een andere mogelijkheid is dat er bestanden naar de site van de cloudservice geupload moeten worden. Bestanden kunnen gemakkelijk in de cloud worden gestopt, en er ook net zo gemakkelijk weer uitgehaald worden.

Gratis gebruik maken van de cloud

Voor het gebruiken van dataopslag via de cloud zijn er verschillende gratis oplossingen aanwezig. Veel providers bieden naast betaalde opties ook een gratis instapmogelijkheid. Hieronder worden er een paar toegelicht. Iedere service heeft zijn eigen voordelen en het kan heel handig zijn om van meerdere gebruik te maken. Zo is het mogelijk om gratis al vele Gigabytes aan cloud opslag te kunnen gebruiken.

Apple iCloud

De bekende cloud van Apple. Deze synchroniseert gemakkelijk alle bestanden tussen verschillende Apple apparaten. De maximale opslagruimte is 5GB. Deze is erg handig voor mensen die veel gebruik maken van de Apple computers.

Box

Dit is een provider die zich vooral specialiseert in bedrijven. Ook bij deze aanbieder is 5GB het maximum voor gratis gebruikers. Wel moet er bij gratis accounts rekening gehouden worden met een maximale bestandsgroote van 100MB.

Dropbox

Dropbox is ook een erg bekende cloud oplossing. Dit is een service waar er de mogelijkheid is om de cloud service simpelweg als map op de computer te laten fungeren. Op bestandsgroote is geen limiet als deze mogelijkheid gebruikt wordt. Wel is de maximale opslaglimiet 2GB, maar er wordt 500MB extra gegeven voor elke vriend die zich via jou registreerd, tot een maximum van 16GB.

Google Drive

Google Drive is de cloud oplossing van Google. Wanneer de gebruiker zijn of haar bestanden convert tot Google Documents tellen deze niet mee voor de maximale opslagruimte. Voor foto’s heeft de gebruiker maximaal 1GB in Picasa, of onbeperkte opslagruimte voor Google+. Voor overige bestanden is het maximum 5GB.

Mediafire

Deze provider biedt maar liefst 50GB maximale opslagruimte. Bestandslimiet is 200MB voor gratis gebruikers. Een nadeel van deze methode is dat er nog geen mobiele applicatie bestaat voor toegang tot de data.

Microsoft Skydrive

Skydrive van Microsoft maakt gebruikt van een interface die lijkt op Windows 8. Bestanden kunnen via een desktop applicatie en de website geupload worden. Maximale bestandsgroote is 300MB via internet, 2GB via dekstop. Het totale maximum ligt op 7GB.

Amazon Cloud Drive

De Cloud Drive van Amazon werkt anders dan de voorgaande opties maar kan toch nog steeds een handige service zijn. Muziek die gekocht wordt op Amazon wordt automatisch in deze cloud opgeslagen, zodat er op meerdere apparaten gemakkelijk naar geluisterd kan worden. Daarnaast worden automatisch back-ups gemaakt van de bestanden die op een Kindle tablet of e-reader staan, en stuurt deze vervolgens ook naar de cloud. De maximale opslagruimte is 5GB.

MiMedia

Via MiMedia kan de gebruiker gratis 7GB opslagruimte krijgen in de cloud. Deze cloud wordt nog niet ondersteund door Mac OS X, maar heeft wel iOS en Android apps. Voor het uploaden van hele grote bestanden stuurt het bedrijf een harde schijf naar de klant waarop deze de data kan plaatsen om de schijf vervolgens weer terug te sturen. De data komt dan in de cloud. Dit is echter (nog) niet mogelijk in Nederland, dus hele groten bestanden kunnen niet op de cloud gezet worden.

SugarSync

Dit is een eenvoudige maar aantrekkelijke cloud service. Opslagruimte is maximaal 5GB maar deze kan opgehoogd worden naar maximaal 32GB als de gebruiker de service aanraad aan andere mensen, en er voor zorgt dat deze zich bij de service aansluiten. Een ander voordeel is de beschikbaarheid van apps voor iOS, Android, Windows Mobile en Symbian.

About Jean-Pierre Broeders

Jean-Pierre Broeders is sinds 2000 werkzaam als software engineer. Sinds 2006 heeft hij een eigen bedrijf genaamd FreelyIT waar hij als freelancer opdrachten uitvoert in de rol van senior .NET developer, consultant en integratie specialist.

4 Kommentaar

 1. Ik mis een verhaal over SQLAzure. De Cloud SQL oplossing. De uitgeklede versie van tablestorag met een blobstorage voor de backups.

  • Hoi Herman,

   Zoals je weet, weet jij veel meer over SQL dan ik 🙂

   Als je het leuk mag je van me een stukje tekst aanleveren hierover, zodat ik het aan bovenstaand artikel toevoeg.
   Of als je denkt dat je er een mooi volledig artikel over kunt schrijven nodig ik je graag uit als Gast blogger.

   It’s up to you 🙂
   Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.